Aldrup Munkedal

Heste, der bliver foreviget i form af en bronzeskulptur, bærer normalt en konge, kejser eller feltherre, det er personen, der er objektet, hesten er et transportmiddel. Den smukke hingst ved landbrugsskolens indkørsel bærer ingen rytter, det er ingen ridehest derimod en arbejdshest af den jyske race. Ser man nærmere på skulpturen, leder man forgæves efter en inskription – for en historie må der da være om denne hingst.

Aldrup Munkedal er hingstens navn, han blev født på Aldrupgård ved Ulstrup i 1893, da stærke, venlige heste var af stor betydning i landbruget. Og for så vidt også som trækkraft for transport på landevej. Det eneste alternativ var jernbanen, som var bundet til skinnevejen.

Om Aldrup Munkedal skriver bogværket “Det Danske Landbrugs Historie” fra 1924-32… “men navnlig var stamtavlen ikke enestående. Faderen, den store grove, ikke kønne Munkedal II, var intet ideal, og moderen var blot en net og god hoppe med lang, fin hals, lidt slank krop og fortrinlige forben, efter den lille rare mørkebrune Hercules, hvem Aldrup Munkedal lignede i bygning mere end nogen af forældrene. Afstamningen var heller ikke imponerende længere tilbage”.

“en rigtig rar og god samt lovende plag”

Da Aldrup Munkedal var tre år, blev han købt af Horsens Hesteavlsforening, og beskrives som “en rigtig rar og god samt lovende plag”. Helt indtil sin død i 1912 blev Aldrup Munkedal benyttet som avlshingst, og blev far til 1705 føl, med en drægtighedsprocent på 62. 108 hingsteføl og 354 hoppeføl blev optaget i “Den Jydske Hests Stambog.”

Flere årtier efter sin død var Aldrup Munkedal stadig samtaleemne blandt hesteavlere. I 1943 skriver statskonsulent August Kjær i “Hesten, Håndbog for Hestevenner”, “…han blev aldrig ret stor og med alderen blev temperamentet mere vanskeligt, men han havde et ualmindeligt kønt hoved og hals, særdeles bred bringe, fortrinlig brystdybde, god og kort ryg, bred, furet og muskuløst kryds med gode lår, men for korte baglemmer og for korte om end regelmæssige bevægelser”. Videre skriver statskonsulenten: “Skønt aboslut ikke fejlfri blev Aldrup Munkedal højt præmieret. Fløjhingst ved jubilæumsskuet i Århus og ved Landmandsforsamlingen i Odense i 1900 fik han ikke alene Kongepræmien, men en samling plage skaffede ham førstepræmie for afkom”.

En skulptur blev skabt

I 1909 skabte billedkunstneren Frederik Karl Hansen-Reistrup (1863-1929) en gipsskulptur af hingsten på stukkatørmester Th. Holms værksted, Søndergade 15 i Horsens. Modellen stod i mange på Horsens Museum med kongemedaljen på bringen, men efterhånden forvitrede gipsskulpturen.

Ved landbrugsskolens indvielse i 1957 nævnte borgmester Robert Holm, Horsens, at Horsens by i samarbejde med bestyrelsen for overretssagfører Danjelsen og Hustrus legat måske ad åre ville være i stand til at skænke et eller andet til udsmykning af skolen eller dens omgivelser. At det skulle resultere i en så kostelig gave som Aldrup Munkedal i bronze, tænkte vist ikke mange dengang. I 1959 blev Aldrup Munkedal støbt i bronze og skænket til Bygholm Landbrugsskole af Horsens By. En særlig festdag på skolen var den 16. september, afsløringsdagen for bronzestatuen af den jyske hingst Aldrup Munkedal.

Indvielsen

Ved indvielseshøjtideligheden sagde borgmester Robert Holm blandt andet: ”Horsensegnens landmænd har ved rejsningen af landbrugsskolen løst en stor opgave til gavn for by og egn. Horsens by skylder landbruget tak herfor. Som udtryk for vor taknemlighed besluttede bestyrelsen for overretssagfører Danjelsen og Hustrus Legat og Horsens by her i disse omgivelser at rejse en skulptur af Aldrup Munkedal, den berømte hingst, der fik så stor betydning for egnen og den jyske hesteavl som helhed. Med disse ord overgives skulpturen til Bygholm Landbrugsskole.”

Formanden for Bygholm Landbrugsskole, gdr. Ejnar Østergård, sagde blandt andet i sin takketale: ”Det er her på Landbrugsskolen en stor glæde og tilfredsstillelse, at vi på et tidspunkt, hvor de mekaniske hestekræfter stiller de levende i skygge, kan bevare et synligt minde om en hest og en hesterace, der gennem sekler har været menneskets uvurderlige og trofaste arbejdsfælle. På skolens vegne rettes en tak til Horsens by og legatbestyrelsen for den storstilede gave, som man altid vil værne om.”

Aldrup Munkedal er nu opstillet ved Bygholm Landbrugsskoles østlige indkørsel så tæt ved vejen, at ikke alene de, der har deres daglige færden på skolen, kan glæde sig over den, men forbipasserende kan også få et glimt af den.

Landbrugsskole & Kursuscenter